Високомазнинно – нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ)

arrow-long-down

Какво е BM-HBX?

Популярността на ВМ-НВХ нараства в последните години, защото резултатът от този режим на хранене води до трайно отслабване и до подобряване функциите на целия организъм.

ВМ-НВХ е режим с високо съдържание на здравословни мазнини, адекватни протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Повечето режими с ниски въглехидрати ограничават храните с високо съдържание на лесно смилаеми въглехидрати като захар, хляб, тестени изделия и ги заместват с храни, съдържащи по-висок процент мазнини и умерен протеин – месо, птици, риба, миди, яйца, сирене, ядки и семена. Разрешени са зеленчуците без нишесте (спанак, къдраво зеле, броколи). Забранени са много сладките плодове, поради високото съдържание на фруктоза и глюкоза в тях.

В отделните видове режими с ниско съдържание на въглехидрати ограничаването на въглехидратите и някои хранителни групи е различно и всеки може да намери своя вариант, според собствените виждания и нужди.

Какво означава „Кетогенно хранене“?

Най-успешният режим на ВМ-НВХ е кетогенното хранене.
Кетогенното (или кето) хранене е режим с ниско съдържание на въглехидрати, но не всички режими с ниско съдържание на въглехидрати са кетогенно хранене.

Основната цел на кето храненето е да ви помогне да постигнете и поддържате хранителната кетоза – метаболитно състояние, което възниква, когато тялото последователно произвежда и използва кетони за гориво. Ограничаването на въглехидратите от 20 до 50 грама на ден обикновено е всичко, което трябва да направите, за да въведете и поддържате хранителна кетоза.

Кетозата е е най-бързият и здравословен начин за сваляне на телесни мазнини. Човешкото тяло разчита на три основни хранителни вещества като източник на енергия – въглехидрати, мазнини и протеин. Въглехидратите и мазнини са основният източник на енергия, а протеинът се използва като такъв в много малка степен. Въглехидратите се разграждат до глюкоза, мазнините до мастни киселини и протеинът до аминокиселини. Повечето органи могат да използват като източник на енергия както глюкоза, така и мастни киселини, но мозъкът ни разчита почти изцяло на глюкозата, тъй като мазнините не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. При дефицит на глюкоза нивата на инсулин спадат значително, което стимулира отделянето на големи количества мастни киселини от запасите на телесните мазнини. Голяма част от тези мастни киселини се прехвърлят в черния дроб, където се превръщат в кетони. Като механизъм за оцеляване мозъкът има способността да използва кетоните като друг тип гориво. Кетоните (известни още като кетонови тела) са водоразтворими молекули, които могат да захранват по-голямата част от клетките в тялото, включително повечето клетки на мозъка и са най-ефективното гориво на човешкото тяло. Ако тялото е в хранителна кетоза за продължителен период от време, кетоните в крайна сметка ще осигурят до 50% от основните нужди на тялото и 70% от енергийните нужди на мозъка. Глюкозата, която все още се изисква от мозъка и тялото, ще се произвежда от черния дроб чрез процес, наречен глюконеогенеза. Но в подобни ситуации глюкозата не е 100% източник на енергия, а 30-40%.

Според експерти по кетогенно хранене, хранителната кетоза се определя когато кетоните в кръвта, варират от 0,5-3,0 mmol/L. Кетоните в кръвта се измерват с помощта на кето пръчки.

С този режим се постигат резултати, характерни за гладуването, но без да се налага да гладувате – можете да се храните доста разнообразно и съвсем да забравите, че това е ограничителен режим.

Странични ефекти при кетогенния режим

Приспособяването към новия начин на хранене води до неразположение като отпадналост, главоболие, лош дъх, разстроен стомах и гадене, което продължава окол 5 дни или повече.

Тези страничните ефекти са свързани основно с:

 • Хипогликемията – захарта е била основен източник на енергия до този момент. Необходимо е време за изграждане на механизми за превръщане на кетоните в енергия;
 • Хипоталамуса, хипофизната и надбъбречната жлеза започват да функционират неправилно, защото хипогликемията води до нарушаване на нивата на кортизола.
 • Недостиг на минерали и електролити – тялото ги изхвърля поради неправилното функциониране на хипоталамуса, хипофизната и надбъбречната жлеза.

Как да се справим?

Консумация на храни с високо съдържание на минерали и електролити, прием на магнезий и антиоксиданти и много вода.

Какво се постига с кетогенния режим?

 • Губите тегло – изгарянето на мазнините значително се увеличава, докато инсулинът – хормонът на съхранение на мазнини, намалява значително. Това създава идеални условия, при които може да се получи загуба на подкожни мазнини без гладуване;
 • Регулирате апетита си – по време на режима ще имате нов по-добър контрол върху апетита си. Когато тялото ви изгаря мазнините, то има постоянен достъп до съхранената енергия, което значително намалява чувството на глад;
 • Винаги сте енергични;
 • Контролира се кръвната захар и овладявате диабет тип II;
 • Подобрявате здравето си – липиден профил, нива на инсулин, кръвно налягане и други;
 • Успокоявате стомашните проблеми – по-малко газове и подуване;
 • Повишавате физическата си издръжливост;
 • Противодействате на епилептичните припадъци, при наличие или предразположеност.
Използвани източници на информация

 • Low-carbohydrate diet – Wikipedia, the free encyclopedia
 • Ketogenic diet – Wikipedia, the free encyclopedia
 • A Low-Carb Diet for Beginners
 • The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide
 • Low Carb vs. Keto Diet: What’s the Difference?
 • MCT diet
 • Atkins vs Keto
 • What’s the Difference Between Ketosis and Diabetic Ketoacidosis?

Разгледайте нашите кето предложения

“Най-древното лекарство е добрата храна.”